Moderatorius: Astro-Meška

Vartotojo avataras
Parašė mumu
#269518 nebus čia atsakymų, nes tai logiškai nepaaiškinama. Vien jau "tikėjimo" apibrėžimas yra iškalbingas - psichologinė būsena, kai informacijos suvokimas, nereikalaujantis apčiuopiamų įrodymų ar loginio patikrinimo, priimamas už tiesą.
Vartotojo avataras
Parašė Paukstis
mumu rašė:nebus čia atsakymų, nes tai logiškai nepaaiškinama. Vien jau "tikėjimo" apibrėžimas yra iškalbingas - psichologinė būsena, kai informacijos suvokimas, nereikalaujantis apčiuopiamų įrodymų ar loginio patikrinimo, priimamas už tiesą.

Super! Man patiko si apibrezimas Tikslus, issamus, aiskus ir trumpas.
Vartotojo avataras
Parašė sapnabernis
#269538 išgirsta dievai, gal tiksliau sakyt - pačios asmenybės ir psichės klodai įvairiausi. Tik su jais nesusipykt reik, tada sakoma kad žmogus 'susipyko su protu' ar kaip nors kitaip.
Vartotojo avataras
Parašė mumu
Paukstis rašė:Super! Man patiko si apibrezimas Tikslus, issamus, aiskus ir trumpas.

bet ar tau nebaisu žinoti, kad remiesi dalykais, kurie logiškai nepagrįsti? Kitaip tariant, turi iliuzijų?
Vartotojo avataras
Parašė Paukstis
mumu rašė:
Paukstis rašė:Super! Man patiko si apibrezimas Tikslus, issamus, aiskus ir trumpas.

bet ar tau nebaisu žinoti, kad remiesi dalykais, kurie logiškai nepagrįsti? Kitaip tariant, turi iliuzijų?

O kas turi buti baisu? Beprotybe. Ar ne baisu pasaulyje gyventi ir nezinoti - yra visatoje ribos, ar - ne. Juk musu protai riboti. Anksciau svarsciau - jog turi buti paaiskinimas pradziu pradzios... Juk turi buti kazkur kazkokia siena uz dangaus... Juk negali visata egzistuoti begalybe metu? Juk tik matematikoje yra nesibaigiancios skaitmenu begalybes...
Vartotojo avataras
Parašė mumu
#269643 nežinau, ar man baisu. Aš žinau, ką žinau, ir žinau, kad daug ko nežinau. Bet netikiu dalykais, kurie neturi jokio pagrindo ir paaiškinimo. Ar tu tiki, kad pasaulį sukurė Dievas? Ar tiki, kad mūsų protėviai Ieva ir Adomas?

Grįžtant prie temos, kaip jūs išsiaiškinate, kad Dievas jus išgirsta?
Vartotojo avataras
Parašė Paukstis
mumu rašė:
Grįžtant prie temos, kaip jūs išsiaiškinate, kad Dievas jus išgirsta?

Zmogus savo sensoriais tai pajaucia. Pastebejau, kad pas giliai tikincius akys malonius virpesius siuncia. (cia as ne apie fanatikus)
ParašėŠiršė
mumu rašė:nebus čia atsakymų, nes tai logiškai nepaaiškinama. Vien jau "tikėjimo" apibrėžimas yra iškalbingas - psichologinė būsena, kai informacijos suvokimas, nereikalaujantis apčiuopiamų įrodymų ar loginio patikrinimo, priimamas už tiesą.

Aš neklausiu, kas yra tikėjimas, šią sąvoką suprantu kuo puikiausiai. Man įdomu, kuo tiki žmogus, kuris turi a la savo individualų, asmeninį ar kokį ten dievą. Kuo tiki krikščionys, pavyzdžiui, išsiaiškinti galima skaitant Bibliją. Smalsu, kuo tiki asmeninių dievų kūrėjai. Be jokių blevyzgų, prašyčiau.
Vartotojo avataras
Parašė mumu
#269661 Rožine, aš tau nieko ir nebandžiau paaiškinti, tęsiau savo mintį.

Paukšti, čia ne argumentai. Kas, tavo manymu, yra sensoriai ir kaip tai konkrečiai vyksta?
Vartotojo avataras
Parašė intentions
Rožinė pantera rašė:[ Smalsu, kuo tiki asmeninių dievų kūrėjai.

Na as netikiu tuo krikscionisku dievu, barzdotu senuku, kuris kazkur auksciau debesu, sukure Adoma ir Ieva, is kuriu ir kilo visa zmonija, netikiu, kad tik baznycia yra dievo namai, nepriimtinos visokios dogmos. Pagal mane - dievas tai kazkokia aukstesne, subtilesne jega, Abosliutas, Geris visame kame. Nesieju jo su kokiu asmeniu ar atvaizdu, neturiu tikslaus apibrezimo. Manau, kad dieviskumas yra ne tik baznycioje, bet ir visur aplink - saulej, geles ziede, zmoguje, kai jis yra tyras, atjauciantis, gero linkintis, dvasingas, nuosirdus.
Vartotojo avataras
Parašė mumu
#269680 bet tu tiki, kad tas tarkim Gėris gali kažką keisti, priklausomai nuo tavo maldų/norų ar pan? Man gyvenimas apskritai yra stebuklas su neribotom galimybėm, bet aš noriu išsiaiškinti, kaip kiti tai jaučia ir kodėl tai vadina tikėjimu. Ar yra čia apskritai nors vienas, kuris gali pasakyti, jog taip, aš tikiu į Dievą tėvą, pomirtiniu gyvenimu, pragaru ir rojumi bei garbinu bažnytinius rekvizitus (kryžiai, šventi paveiksliukai ir pan.)?
Vartotojo avataras
Parašė Paukstis
mumu rašė:Ar yra čia apskritai nors vienas, kuris gali pasakyti, jog taip, aš tikiu į Dievą tėvą, pomirtiniu gyvenimu, pragaru ir rojumi bei garbinu bažnytinius rekvizitus (kryžiai, šventi paveiksliukai ir pan.)?

Tucia apie viena is religiju kalbi. Pradejai apie tikejima, o persokai apie religijas. Apie religijas as nediskutuoju. Per slidus dalykas.
Vartotojo avataras
Parašė intentions
#269685 As tikiu. Tikiu, kad buna isgirsta. Juk sako, kad mintys materializuojasi... tik manau ne be kazkieno pagalbos.
O irodyti, kad dievas isgirdo, nelabai galiu. Juk niekas nezino, kaip butu, jei pvz. nesimelstum. Tiesiog tiki arba ne... Pries pora dienu maciau kaip skesta zmogus, meldziausi, kad tik jam suteiktu jegu issilaikyti vandenyje, kad spetu padeti. Tokiu atveju nori tiketi, kad tavo maldos pades, nes nieko daugiau negali padaryti...
Vartotojo avataras
Parašė mumu
Paukstis rašė:
mumu rašė:Ar yra čia apskritai nors vienas, kuris gali pasakyti, jog taip, aš tikiu į Dievą tėvą, pomirtiniu gyvenimu, pragaru ir rojumi bei garbinu bažnytinius rekvizitus (kryžiai, šventi paveiksliukai ir pan.)?

Tucia apie viena is religiju kalbi. Pradejai apie tikejima, o persokai apie religijas. Apie religijas as nediskutuoju. Per slidus dalykas.

Beveik visoms religijoms būdingi šie skiriamieji bruožai. Žinau, Paukšti, kad religija nėra lygu tikėjimui, bet iš tavęs kol kas nieko konkretaus neišgirdau, svarbiausi mano klausimai liko neatsakyti, todėl labai sunku su tavimi diskutuoti. Įdomu, ar tai dėl to, kad realiai nežinai, ką jauti ir kodėl, ar nemoki pasakyti? Aš supratau, ką intentions pasakė, jos pozicija aiški, tik vėl, man neaišku, kodėl ta atsakomybė už įvykius, gyvenimą suteikiama kažkam? Aš neturiu tokio pojūčio, man atrodo, kad nebūtinai už visko slepiasi didi prasmė. Greičiau atvirkščiai. Bet nieko čia tragiško.

Apie minčių materializavimąsi visai kita tema, visiškai ne mistinė. Taip, tikrai nepatikrinsi, ar tai, kad meldeisi, tam žmogui padėjo išsigelbėti, ar ne. Manau, kad ne. Bet tai rodo, kad tu geras žmogus ir linki kitam gero. Atitinkamai ir elgiesi gyvenime. Duodi, tada gauni atgal. Ir aš galvoju, kad tu pati (beveik) viską įtakoji, ne Dievas atseikėja.
Vartotojo avataras
Parašė intentions
#269688 As nesakau, kad zmogus neturi prisiimti atsakomybes uz ivykius ir gyvenima (na, suserga zmogus ir tiki 'va, dievulio bausme man', o kad pats sveikata n metu nesirupino, nesusimasto). Bet mano gyvenime buvo tokiu ivykiu, kuriuos skeptikas pavadintu atsitiktinumu, o tikintis - dievo pagalba, angelu sargu...
Sakai, zmogus itakoja ivykius. Bet pagal koki desni tuomet zmogui geriu atsakoma i geri, o blogiu i blogi? Taip, gal kaip sakai, ne dievulis atseikejo, bet kaip suprantu tu dievu netiki?