- 2021 10 01, 17:26
Jaučiu pilietinę pareigą prieš kolegas insomniakus palikti bent trumpą kelių dienų įspūdžių aprašymą apie trazodoną. Vienžo, nemigą turiu apie 7 metus, iš kurių apie 5 miegodavau su kvetiapinu, o kelis kart teko pereiti mirtazapino kursą, kuomet gyvenimas labai nedžiugino ir džiaugtis nebuvo dėl ko.
Taigi, iš esmės turėjau tokį love-hate santykį su kvetiapinu, nes per ~5 metus dozę pakėliau nuo 25mg iki 50mg (kas mano manymui yra labai neblogai), tačiau siaubingai erzindavo tai, kad turiu prižiūrėti mitybą dėl svorio augimo, žvėriško apetito išgėrus kvetiapiną ir to, kad vakarienę realiai turi valgyti po kvetiapino, nes kitaip nesuveikia. Kažkaip supratau, kad netinka man tas svorio auginimas ir erzulys, kad negaliu nieko valgyti po ~6 valandos vakaro, kas dažnai socialinėse situacijose tiesiog užknisdavo. Pakalbėjus su psichiatre gavau kelias alternatyvas - trazodone arba chlorprothixene. Pastarasis buvo nesėkmingai išbandytas ir mestas į šiukšlių dėžę po pirmos nakties, o minties apie trazodoną net nenorėjau prisileisti, nes ankstesnė patirtis su antidepresantais buvo labai dviprasmiška - kaip ir ištraukė iš duobės, tačiau pašaliniai efektai būdavo lengvai tariant crazy, todėl nenorėjau lipti ant to paties grėblio. Visgi po savaitės-dviejų nusprendžiau, kad duosiu šansą, nes alternatyvų kaip ir nebelieka, juolab kažkuria dalim anticipavau vieno pašalinio efekto - svorio kritimo. Taigi įspūdžiai po dviejų naktų:
1) Vartojant vaistą po maisto, jo koncentracija kraujyje pasiekia didžiausią tašką po dviejų valandų ir išsilaiko valanda ilgiau, nei be maisto, todėl jei turite problemų ne tik su užmigimu, bet ir miego išlaikymu - gera idėja vaistą vartoti po vakarienės.
2) Užmigimas labai skiriasi nuo kvetiapino, tačiau kažkuo panašus į mirtazapiną tuo, kad labiau primena natūralų nuovargį ir norą miegoti (tiesą sakant neatsimenu, koks jausmas tiesiog norėti miegoti, tačiau manau, kad kažkas panašaus).
3) Duokite sau laiko pagulėti ir užmigti. PUIKIAI žinau, kad kai kuriems insomniakams tai yra peilis, tačiau trust me, pusvalandis, kartais valanda ir jūs out. Taip, tai yra ne idealus variantas, tačiau to each their own. Aš trazodoną pasirinkau dėl jo pašalinių efektų, dėl ko esu pasiruošęs kažkiek pakeisti savo miego įpročius.
4) Pats miegas feels different, nei su kvetiapinu. Nežinau, net kaip apibūdinti, bet gal ne toks gilus?
5) Atsibudimas ryte yra radikaliai kitoks, nei su queti tuo, kad kai tik pramerki akis tu jau esi awake and thats it. Man asmeniškai prabudus po trazodono bandyti užmigti dar kartą ir nusnausti dar valandą - dvi yra beveik impossible. Tiesiog labai staigus prabudimas be šanso užmigti vėl. Šitas punktas tikrai sucks, nes jei paryčias užsimanei į WC, tai good luck užmiegant toliau, net jei ir išmiegojai 5h.
6) Pirmą dieną po trazodoną klaikiai skaudėjo galvą, šiandieną jau neskauda, jaučiuosi pailsėjęs, tačiau kartais užeina toks maksimalaus nuovargio jausmas ir noras miegoti, bet praeina po kažkiek laiko. Manau turėtų su laiku išsispręsti.
7) Iš akademinės literatūros ir klinikinių studijų siūlau dozuoti tarp 50mg ir 100mg. Virš 100mg pasireiškia antidepresantinis poveikis, kuris labiau stimuliuoja, nei migdo. Toli gražu ne visi gydytojai tai žino, o gaila.
Kol kas tiek pastebėjimų, manau po kažkurio laiko parašysiu dar įspūdžių.